11. září vstoupí v platnost ustanovení obsažená v opravě vyhlášky o složení a označování potravinových doplňků, která byla zveřejněna ve Sbírce zákonů. V důsledku toho bude možné v doplňcích používat nové formy, včetně vitamínu D.
11. září vstoupí v platnost změny týkající se doplňků obsahujících mimo jiné vitamín D.
- Podle zveřejněné novely bude od 11. září možné pro výrobu potravinových doplňků používat nové přísady
- Tímto způsobem byly rozšířeny seznamy chemických forem, které mohou být použity při výrobě potravinových doplňků
- V případě vitaminu D se jedná o monohydrát kalcidiolu a v případě
- železa o víno kyselinu hydroxidu železa (nano) a kaseinát železa z mléka
Nové formy složek potravinových doplňků. 11. září změna pravidel.
V Úředním věstníku byla zveřejněna novela nařízení o složení a označování potravinových doplňků. Tento normativní akt směřuje k naplnění ustanovení tří nařízení Evropské komise.
Ustanovení těchto nařízení mění směrnici Evropského parlamentu a Rady 2002/46/ES ze dne 10. června 2002 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se potravinových doplňků. Nařízení (ES) 2024/248, nařízení (ES) 2024/1821 a nařízení (ES) 2025/352 se použijí přímo, zatímco směrnice byla zavedena nařízením ministra zdravotnictví ze dne 9. října 2007 o složení a označování potravinových doplňků, které v souvislosti s tím vyžaduje změnu, uvádí se v posouzení dopadů regulace.
Změny provedené v směrnici se týkají rozšíření seznamu chemických forem, které mohou být použity při výrobě potravinových doplňků:
- vitamíny D – o monohydrátu kalcidiolu a
- železo – o vinném adipátu hydroxidu železa (nano) a kaseinátu železa z mléka.
Odůvodnění změn zavedených 11. září
V odůvodnění této změny se vysvětluje, že Evropský úřad pro bezpečnost potravin přijal vědecké závěry týkající se jednotlivých složek. Tyto závěry jsou zahrnuty do seznamu nových potravin EU, který je stanoven v prováděcím nařízení Komise
- monohydrát kalcidiolu – povolen výhradně jako nová složka potravin pro použití v potravinových doplňcích;
- vinná kyselina hydroxidu železa (nano) – povolena výhradně jako nová složka potravin pro použití v potravinových doplňcích;
- kaseinát železa z mléka – povoleno jeho použití jako nový potravinový produkt, včetně některých potravin a potravinových doplňků, za předpokladu dodržení určitých požadavků.
Zároveň bylo zdůrazněno, že nová pravidla nepředstavují zátěž pro podnikatele, protože tyto změny neobsahují omezení použití určitých látek v potravinových doplňcích, ale pouze rozšiřují seznam chemických forem vitaminu D, které mohou být použity při výrobě potravinových doplňků, o monohydrátu kalcidiolu, a také rozšiřují seznam chemických forem železa, které mohou být použity při výrobě potravinových doplňků, o víno adipinát hydroxidu železa (nano) a kaseinát železa z mléka.
Návrh nařízení vstoupí v platnost po uplynutí 14 dnů od jeho zveřejnění, tj. 11. září.